CLOSE
CLOSE

“Saya Harap Kesihatan Saya Berada Pada Tahap Paling Baik.” – Datuk Sheila Majid

Bimbang sakit, mahu mulakan latihan awal sebaik masuk dua minggu puasa.


  • Share:

“Saya Harap Kesihatan Saya Berada Pada Tahap Paling Baik.” – Datuk Sheila Majid
Datuk Sheila mulakan latihan seawal dua minggu Ramadhan. (Gambar: Alexander Hadreez Jr.)

Biasanya pada bulan Ramadan, penyanyi tersohor Datuk Sheila Majid lebih banyak berehat sambil menumpukan perhatian terhadap ibadah puasa. Bagaimanapun, rutin itu sedikit berbeza tahun ini kerana selepas sambutan Aidilfitri iaitu pada bulan Ogos, beliau akan menjayakan sebuah konsert berskala mega iaitu Sheila Majid The Concert Kuala Lumpur 2017 yang akan diadakan di Stadium Negara.

Menurut Sheila, memandangkan masa semakin suntuk, minggu kedua dalam bulan Ramadan dia sudah mula berlatih sebagai persiapan awal untuk menjayakan konsert anjuran IME Malaysia itu.

“Bila difikirkan kembali, tinggal lagi dua bulan lebih sebelum konsert berlangsung. Tak mahulah berehat lama sangat dalam bulan puasa. Jadi saya memutuskan untuk memulakan latihan pada dua minggu puasa. Latihan fizikal juga penting supaya saya sentiasa cergas dan ada stamina yang baik sepanjang konsert berlangsung,” katanya ketika ditemui pada majlis sidang media memperkenalkan penaja konsert terbabit yang diadakan di ibu negara baru-baru ini.

Mohon tahap kecergasan yang terbaik.

Bukan saja persiapan dari segi fizikal tetapi mental juga perlu diberi keutamaan. Menurut si pelantun lagu Sinaran ini, ada banyak kebimbangan dalam diri sementaa menantikan ketibaan hari yang penuh bermakna itu.

“Paling saya risaukan adalah apabila berlakunya masalah teknikal seperti blackout. Bila berlaku kejadian seperti itu, pasti akan terjadi kekecohan kerana mikrofon saya tidak berfungsi untuk membolehkan saya memaklumkan kepada penonton supaya bertenang.

“Dan lebih penting, saya harap kesihatan saya berada pada tahap paling baik. Iyalah, bimbang juga jika jatuh sakit pada hari tersebut. Pernah berlaku sebelum ini ketika saya mengadakan persembahan di Brunei beberapa tahun lalu. Suara saya tak keluar disebabkan batuk. Mujurlah saya dapatkan rawatan awal iaitu beberapa jam sebelum persembahan bermula. Akhirnya suara saya kembali pulih seperti sedia kala,” cerita penyanyi berusia 52 tahun ini kepada Rojak Daily Kaw!

Bakal gayakan empat persalinan Michael Ong.

Pada konsert itu nanti, Sheila yang baru saja muncul dengan album berjudul Boneka akan menggayakan empat persalinan termasuk gaun labuh yang menjadi identitinya hasil rekaan pereka terkenal, Michael Ong, yang dikenalinya sejak lebih tiga dekad yang lalu.

"Bukan saya tak nak gunakan khidmat pereka muda. Saya pernah memakai pakaian mereka tetapi hasilnya tidak seperti buasana yang direka Michael. Saya sudah bekerjasama dengan Michael sejak 1985 lagi dan saya sangat berpuas hati dan sukakan hasil kerjanya yang teliti,” puji Sheila.

Ingin buat yang terbaik untuk peminat.

Dalam perkembangan lain, jualan tiket konsert penyanyi yang mendapat jolokan Ratu Jazz Negara ini mendapat sambutan menggalakkan apabila dua kategori masing-masing bernilai RM888 dan RM388 habis disambar peminat selepas sebulan. Walaupun teruja dengan perkembangan berkenaan, Sheila mengaku dia sedikit tertekan memikirkan perkara itu.

Bersama penaja.

"Saya bersyukur kerana mempunyai peminat terbaik di dunia. Situasi ini bagaimanapun sedikit sebanyak memberikan tekanan kepada saya kerana sudah tentu mereka mengharapkan yang terbaik selepas sekian lama tidak mengadakan konsert di tanah air sendiri,"katanya.

Kali terakhir penyanyi Sinaran ini mengadakan konsert di lokasi ikonik berkenaan adalah pada 1999 menerusi konsert Mega Tour 99 Sheila Majid.


  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top