CLOSE
CLOSE

10 Hijabista yang Anda Harus Follow di Instagram

Cantik luar dan dalam, para wanita ini pasti memberikan inspirasi!


  • Share:

10 Hijabista yang Anda Harus Follow di Instagram
Gambar: Sahar Foad, Ascia Al Faraj, Vivy Yusof, Dina Torkia & Saufeeya B. Goodson.

Aplikasi Instagram telah menjadi salah satu cara baru untuk berkomunikasi dan berinteraksi hanya melalui gambar. Selain berkongsi gambar, aplikasi ini telah menjadi medan jual beli di antara pemilik perniagaan besar dan kecil. Para selebriti juga dapat berinteraksi bersama peminat-peminat mereka tak mengira tempat dan masa. Terdapat beberapa orang juga yang berjaya mengecap status ‘Instafamous’ hanya kerana mempunyai bilangan pengikut yang ramai. Kebanyakkan dari mereka seringkali dijadikan inspirasi harian sama ada dari segi pakaian, kerjaya, dan sebagainya. Di sini kami senaraikan 10 akaun Instagram hijabista yang menarik untuk dijadikan inspirasi khas buat anda.

 

1. Vivy Yusof

Gambar: Instagram

Vivy Sofinas Yusof merupakan seorang ibu, isteri, pengasas jenama Duck Scarves dan juga Pengarah Urusan Fashion Valet yang tidak asing lagi dari dunia Instagram. Instagram ikon fesyen ini mempunyai lebih 846,000 followers dan telah memuat naik hampir 7,000 keping gambar dan video. Vivy amat disenangi oleh pengikutnya kerana kapsyen beliau yang lucu dan mencuit hati. Selain itu, gaya fesyen beliau dan telatah comel anak-anaknya sentiasa menjadi tumpuan pengikutnya.

Instagram: @vivyyusof

 

2. Sahar Foad

Gambar: Instagram
Gadis Mesir ini merupakan seorang jurutera dan ikon fesyen hijab. Gaya hijabnya yang bersahaja menjadi ikutan dan inspirasi kepada 224,000 followers nya. Beliau juga telah dilantik menjadi model dan duta kepada sebuah jenama sukan muslimah di Mesir. Laman Instagramnya penuh dengan pengembaraannya ke serata dunia dan juga koleksi menarik “OOTD” beliau.

Instagram: @saharfoad

 

3. Farah Hanim Razak

Gambar: Instagram

Model dan pengacara berbakat ini mencuri tumpuan sejak akhir-akhir ini sejak disunting menjadi wajah baru beberapa jenama hijab terbesar di negara kita. Gadis kelahiran Pahang ini berdarah kacukan rupanya, jadi tidak hairanlah dia sentasa menerima tawaran memperagakan busana Muslimah. Kebanyakkan gambar yang dikongsi bersama 387,000 pengikutnya adalah gambar ketika beliau sedang bekerja dan juga hasil peragaan beliau.

Instagram: @farahanimrazak

 

4. Ascia Al Faraj

Gambar: Instagram

Ascia adalah fashionista dan hijabista yang sangat kami adore! Beliau mula menceburi dunia fesyen apabila melancarkan sebuah blog yang dinamakan The Hybrids bersama suaminya yang juga seorang ikon fesyen di Kuwait. Ibu kepada seorang cahaya mata ini mempunyai lebih dua juta pengikut! Tidak hairanlah pelbagai jenama antarabangsa seperti Coach melantik beliau untuk membantu mempromosikan beg tangan mereka. Ascia juga mempunyai sebuah perniagaan yang menjual barang-barang dan aksessori kanak-kanak dan bayi.

Instagram: @ascia_akf

 

5. Dina Torkia

Gambar: Instagram

Jika berkunjung ke United Kingdom, dan bertanyakan siapakah ikon fesyen hijab yang terkenal di situ, sudah pastinya nama Dina Torkia akan disebut. Wanita kacukan Arab-Inggeris ini juga mempunyai label muslimahnya sendiri yang menjual busana dan hijab yang direka khas olehnya. Sejak melahirkan puteri sulungnya pada tahun lalu, Dina kerap berkongsikan gambar anaknya dan kehidupannya sebagai seorang ibu kepada 1.1 juta pengikutnya.

Instagram: @dinatokio

 

6. Hana Tajima

Gambar: Instagram

Rakan karib kepada penyanyi popular Yuna ini, telah membawa busana Muslimah ke taraf yang lebih hebat apabila berjaya menandatangani kontrak bersama Uniqlo dan menghasilkan koleksi Muslimah untuk mereka. Dia merupakan Muslimah pertama yang berpeluang untuk menghasilkan koleksi seumpama ini. Hana Tajima merupakan seorang mualaf yang telah memilih Islam sebagai agamanya pada umur 17 tahun. Cerita dan gaya beliau telah banyak memberi inspirasi kepada wanita di seluruh dunia.

Instagram: @hntaj

 

7. Nur Rafiza Abdul Talib (Jaja)

Gambar: Instagram

Namanya mula mewarnai industri seni tanah air di Malaysia sejak menyertai program realiti Pencarian Nona Manis. Sejak tamatnya program realiti tersebut, Jaja dilihat lebih banyak menjadi model busana Muslimah. Mempunyai kulit hitam manis dan juga muka yang unik menjadikan beliau seorang yang photogenic dan mempunyai editorial look. Tidak hairanlah beliau sentiasa kelihatan selesa dan yakin di hadapan lensa kamera.

Instagram: @jajatalib

 

8. Ruba Zai

Gambar: Instagram

Seorang lagi hijabista dan blogger yang mewarnai dunia Instagram, Ruba Zai yang berasal dari Belanda mempunyai jumlah followers hampir 900,000 orang. Gaya layering yang seringkali dikenakannya telah menarik perhatian para hijabi dari serata dunia. Gaya beliau yang minimal dan effortless ini boleh kita contohi dan amat sesuai dengan cuaca di negara kita.

Instagram: @hijabhills

9. Saufeeya B. Goodson

Gambar: Instagram

Sesiapa sahaja yang melawati laman Instagram gadis ini pasti akan berasa kagum dengan kreativti yang ditonjolkan beliau melalui susunan gambar yang dimuatnaik mengikut warna. Mungkin ini sebab utama 263,000 pengikutnya jatuh cinta dengan gaya yang ditampilkan olehnya. Feeya pandai bermain dengan warna dan setiap outfit yang digayakan oleh beliau pastinya on point

Instagram: @feeeeya

 

10. Dian Pelangi

Gambar: Instagram

Usahawan dan pereka fesyen terkenal dari negara seberang ini mempunyai jumlah followers tertinggi di dalam senarai ini dengan 4.5 juta followers! Beliau berjaya menempa nama dalam bidang fesyen melalui signature look beliau yang colourful and classic. Selain itu, rekaan baju tie dye oleh beliau juga telah berjaya mencuri hati ramai peminat fesyen di nusantara ini. Jadi, apa tunggu lagi? Jom kita follow Dian!

Instagram: @dianpelangi


  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top