CLOSE
CLOSE

Sekat Selera Dengan 8 Makanan Ini

Bimbang dengan pertambahan berat badan? Sekat selera makan anda dengan makanan ini.


  • Share:

Sekat Selera Dengan 8 Makanan Ini
Sejauh mana anda mampu menahan nafsu makan? (Gambar: foodaddictionscience.com)

Tahukah anda dengan hanya memberus gigi, berkumur dengan cecair pencuci mulut boleh menghilangkan keinginan terhadap makanan manis? Terdapat pelbagai cara untuk menghentikan tabiat pemakanan kurang sihat. Paling penting, makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang. Pastikan juga anda minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari.

1) Gula Getah

Otak membayangkan kesedapan pastri dan coklat tetapi anda baru sahaja menghabiskan sepinggan nasi. Atasinya dengan mengunyah gula getah perisa asli sehingga hilang keinginan terhadap makanan manis.

Gambar: meedys.my

2) Air

Air bukan sahaja baik untuk memaksimumkan kehilangan lemak tubuh dan memperbaiki kesihatan, tetapi mampu menghentikan keinginan anda pada makanan tertentu. Kebanyakan masa badan kita sukar membezakan antara hidrasi atau rasa lapar. Hanya segelas air sudah memadai untuk menghilangkan keinginan.

Gambar: greatlifeandmore.com

3) Kekacang

Segenggam kacang almond kaya dengan sumber aktioksidan, vitamin E dan magnesium. Badam juga mampu membuatkan rasa kenyang dan membantu mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Gambar: grapplergourmet.com

4) Kopi dan Teh

Rasa kopi pekat dan aromanya mampu menarik tumpuan dan menghilangkan keinginan pada makanan tertentu. Begitu juga dengan teh terutama green tea dan peppermint tea.

Gambar: theodysseyonline.com

5) Pudina

Pudina mempunyai rasa dan aroma yang kuat mampu menyekat keinginan. Setiap kali teringin kepada sesuatu makanan, atasinya dengan menghirup secangkir teh pudina, mengunyah gula getah pudina atau berus gigi dengan ubat gigi perisa pudina. Langkah mudah ini mampu menyekat pertambahan kalori tubuh.

Gambar: discoverykids.com

6) Halia

Terkenal dengan kemampuan mencernakan makanan dan membuang angin, halia sering menjadi pilihan mereka yang ingin menurunkan berat badan. Halia juga mampu meningkatkan penghadaman sekaligus membuatkan anda kurang berasa lapar.

Gambar: well-beingsecrets.com

7) Epal

Epal mampu menghilangkan rasa lapar kerana buah ini tinggi kandungan serat dan pektin. Epal juga mampu memperbaiki gula tubuh dan meningkatkan tenaga.

Gambar: myfitnesspal.com

8) Bayam

Bayam dikatakan mampu melambatkan pencernaan yang meningkatkan paras hormon yang mengurangkan selera makan serta lapar.

Gambar: sehatalamiku.com

  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top