CLOSE
CLOSE

Cyclists, Beware! RM1,000 Fine And 3 Months Jail Awaits For Cycling On Highways

Cycle safely, guys.


  • Share:

Cyclists, Beware! RM1,000 Fine And 3 Months Jail Awaits For Cycling On Highways
cyclingplus.my

Image for illustration purposes only.


Have you noticed that suddenly everyone has taken interest in cycling and there’s an influx of cyclists on the road?
 
Well, it’s good that many Malaysians are adopting healthier lifestyles, but some of these cyclists’ antics on the road are actually putting not only themselves in danger, but other road users too.

Prevention is better than cure

According to Harian Metro, individuals cycling on highways or certain roads will be fined not more than RM1,000 and or prisoned not more than three months.
 

#SembangTrafik INGKAR LARANGAN BERBASIKAL DI LEBUH RAYA, PENUNGGANG BOLEH DIDENDA SEHINGGA RM1,000 Aktiviti sukan...

Posted by Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) on Thursday, 17 September 2020

Investigations and Traffic Enforcement department director DCP Dato’ Azisman Alias says that the law can be found under the Road Transport Act 1987 Section 70 (1).
 
He also advised those cycling in groups to steer away from highways or busy roads as they are not suitable to cycle.
 
“We take the safety of all road users seriously including their health. Cycling on busy roads will also expose to them to exhaust fumes,” Azisman said.
 
Besides the Royal Malaysia Police (PDRM), Olympic medalist and national cyclist Azizulhasni Awang also advised his fellow cyclists to not cycle dangerously on the road.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

・・・ Assalamualaikum. . Biarpun isu lesen dan plat tu masih panas, disini saya nak sentuh sedikit isu asas keselamatan bagi kaki basikal di Malaysia. Ada dikongsikan oleh rakan-rakan dan kaki basikal akan video segelintar mereka yang berkayuh di jalan raya secara sembrono. Ada juga yang melanggar lampu isyarat dan sebagainya. . Disini saya memohon jasa baik kepada semua yang berkayuh basikal, sama ada mereka yang melakukan kayuhan sosial, kayuhan untuk kesihatan mahupun mereka yang berkayuh secara kompetitif, Tolong patuhi peraturan jalan raya! Hormati pengguna jalan raya yang lain serta pastikan anda ikuti langkah keselamatan yang sepatutnya. . Di atas jalan raya ni bukan macam main saidina bang. Kalau tersilap boleh repeat balik. Masyaallah, cukuplah dengan apa yang saya lihat dengan mata saya sendiri. Atas jalanraya ni kita silap sikit je, malang bau nya. Saya pernah tegur beberapa kaki basikal muda mudi suatu masa dahulu kerana melihat aksi mereka seperti merempit di atas jalan raya (kayuh macam atuk nenek die punye jalan). Kita rasa kita hebat atas jalanraya tapi kalau kene langgar dengan kenderaan lain macam mana? Harus di ingat, kita ni hanya beroda dua saja, paling berat pun mungkin 100kg je pun jika nak dibandingkan dengan kenderaan lain yang empat tayar dan minimum weight nya adalah 1000kg. Tu belum kira lori, bas dan sebagainya lagi. . Kalau boleh pilih tempat kayuhan yang selamat dan kurang kesesakan kenderaan lain. Apabila berkayuh tu, kalau boleh rapat dengan line jalan, cuba untuk tidak ketepi dan ketengah macam zig-zag. Bila berkayuh dalam group kecil, buat satu line panjang sahaja dan boleh buat swap turn. Begitu juga dengan kayuhan dalam group besar, buat dua line dan cuba untuk rapat dengan bahu jalan. Apabila hendak membelok, pastikan anda memberikan isyarat tangan, sama juga apabila ada lubang atau halangan diatas jalanraya, jangan lupa untuk beri isyarat nanti naya member dekat belakang, tonggang langgang jatuh, bekok cobong muke member nanti. . Kalau bercadang untuk berkayuh dalam group yang besar, adalah lebih baik jika... . [Bacaan penuh di Facebook Fanpage Azizulhasni Awang- Klik link di bio]

A post shared by Azizul | Awang (@azizulhasniawang) on



“From what I hear from friends and cycling enthusiasts, some of you cycle recklessly and some even run red lights,” the Pocket Rocketman said via his Instagram.
 
“To all cyclists, please obey the road rules. Respect other road users and please implement necessary safety measures when cycling.”
 
So to all cyclists out there – T20 bikes or kiddie bikes, always remember to be aware of your surroundings, cycle safely, and respect other road users.

  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top