CLOSE
CLOSE

Dana RM4 Juta Latih Usahawan Kampung

Bantuan untuk 700 usahawan di luar bandar khususnya di kampung.


  • Share:

Dana RM4 Juta Latih Usahawan Kampung
Ramai usahawan di luar bandar masih menjalankan perniagaan secara konvensional. (Gambar: Sinar Harian)

Syarikat milik Universiti Teknologi Melaka (UTeM), UTeM Holdings (UTeM Holdings) Sdn Bhd memerlukan dana sebanyak RM4 juta bagi membantu 700 usahawan di kawasan luar bandar termasuk di kampung-kampung meningkatkan perniagaan mereka.

Ketua Pegawai Operasinya, Nik Ahmad Fikri Nik Ismail berkata, bantuan yang akan diberikan adalah dalam bentuk latihan keusahawanan dan teknologi bagi membantu usahawan terbabit meningkatkan produktiviti perniagaan mereka.

"Kita sedar terdapat ramai usahawan di luar bandar tetapi kebanyakan mereka masih menjalankan perniagaan secara konvensional.

"Oleh itu kami menjalin kerjasama dengan Dewan Usahawan Industri Desa Malaysia (DUID) untuk melatih dan membantu ahli-ahli mereka. Dana RM4 juta diperlukan untuk menjayakan fasa pertama usaha ini," katanya pada Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama (MoA) antara DUID dan UTeM Holdings Berhad, semalam.

Nik Ahmad Fikri berkata, latihan keusahawan kepada 700 usahawan DUID bertujuan membantu mereka mendapatkan pengiktirafan agensi berkaitan keatas kemahiran mereka.

Jelasnya, terdapat ramai usahawan di luar bandar memiliki kemahiran tinggi dalam pelbagai bidang termasuk pertanian, pertukangan dan sebagainya tetapi mereka tidak memiliki sebarang sijil.

Menurutnya, situasi itu menyukarkan usahawan terbabit untuk memperkembangkan perniagaan mereka ekoran sukar mendapat kepercayaan  dan pinjaman daripada institusi kewangan.

"Justeru, UTeM Holdings akan bekerjasama dengan DUID untuk mendapatkan dana RM4 juta tersebut bagi melatih dan membantu usahawan mereka," katanya.

Sementara itu, Presiden DUID, Datuk Jamaluddin Mat Saad berkata, DUID mempunyai seramai 60,000 ahli di seluruh negara, tetapi hanya 13,000 daripada mereka terlibat dalam perniagaan.

Katanya, buat permulaan seramai 700 ahli DUID akan diberi latihan serta bantuan melalui kerjasama dengan UTeM Holdings tersebut terlebih dahulu.


  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top