CLOSE
CLOSE

Orang Malaysia Bazir 15,000 Tan Makanan Sehari!

Membazir itu amalan syaitan tahu?


  • Share:

Orang Malaysia Bazir 15,000 Tan Makanan Sehari!
Jangan membazir makanan. (Gambar: hipy.tk)

Rakyat Malaysia membazirkan sebanyak 15,000 tan metrik makanan sehari termasuklah 3,000 tan yang masih boleh dimakan dan tidak sepatutnya dibuang.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Nogeh Gumbek, berkata pembaziran makanan semakin meningkat pada musim-musim perayaan dan dilihat sebagai satu tabiat yang seharusnya dibendung bagi memastikan amalam membazir tidak berterusan.

 
Gambar: www.wastedfood.com

"Kajian Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menunjukkan 28.4% daripada jumlah padi yang dihasilkan juga hilang begitu sahaja. Bagi buah-buahan dan sayur-sayuran pula, 20% hingga 50% dibuang dan tidak sampai ke pengguna," katanya selepas merasmikan Forum MySaveFood.
 
Beliau juga berkata kerajaan melalui MARDI sedang menjalankan beberapa program di seluruh negara bagi mendidik dan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kesan pembaziran makanan kepada rakyat dan negara.

Sementara itu, Pegawai Pembangunan Perusahaan Kanan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Dr Rosa Rolle, berkata Food Loss and Waste Standard akan dilancarkan bulan depan bagi menangani cabaran kuantiti kehilangan dan pembaziran makanan.

Beliau berkata standard tersebut akan membolehkan pelbagai entiti, negara dan rantau lain untuk mengambil kira dan melaporkan dengan praktikal, boleh dipercayai dan cara yang konsisten di peringkat antarabangsa mengenai jumlah pembuangan dan pembaziran makanan serta mengenal pasti di mana ia berlaku seterusnya membolehkan usaha untuk sasaran mengurangkannya.

"Di peringkat global, kira-kira 1.3 bilion tan metrik makanan dibuang atau dibazirkan setiap tahun yang bernilai RM4.4 trilion," tambahnya.
 

Sumber: Bernama


  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top